Kimyasal peeling nedir?

Kimyasal Peeling deriye kimyasal solüsyon sürülerek cildin hafifçe soyulması işlemidir, derinin üst tabakasını soyup deriyi iyileştirme ve düzeltme amacı ile kullanılmaktadır. Peeling ile hasarlı dış katman soyularak ölü deri uzaklaştırılır,  yenilenmiş cildin oluşması ve böylece cildin daha canlı ve parlak görünmesi sağlanır.

Kimyasal peeling ne amaçla uygulanır?

  • Yaşlılık, güneş hasarı ve hamilelik gibi sebeplerle oluşabilen lekelerin tedavisinde,
  • İnce ve orta derinlikteki kırışıklıkların hafifletilmesinde,
  • Sivilce izlerinin hafifletilmesi,
  • Gözenekli cilt yapısının daha düzgün hale getirilmesinde,
  • Cildin daha canlı ve parlak gözükmesi için uygulanmaktadır.
  • Daha çok yüzde uygulanmakla birlikte boyun ve ellerde de uygulanabilir.

Kimyasal Peeling Nasıl Sınıflandırılır?

Kimyasal peeling, yüzeyselorta ve derin  olmak üzere sınıflandırılır. Bu sınıflandırma, derinin hangi tabakasına kadar soyulma yapıldığına göre belirlenir. Yüzeysel ve orta derinlikteki uygulamalar daha sık yapılmaktadır. Yüzeysel peeling için alfahidroksiasitler (AHA ) kulanılmaktadır. Bu gruba giren glikolik asit en çok kullanılan peeling maddesidir. Glikolik asit doğal olarak yiyeceklerde bulunan meyve asitidir.

Nasıl yapılır ve ne Kadar Sürer?

Muayenehane ortamında uygulanan 15 dakikalık bir işlemdir. İşlem öncesi anestezi uygulanmasına gerek yoktur. Peeling  öncesi cilt temizlenir ve işleme geçilir. Uygulama esnasında hafif batma hissedilebilir. Cilt yapınıza göre bu soyma süresi ortalama 2-7 dakika arasında olabilir.

Kimyasal peeling İşlemi Sonrası Neler Yapılır?

İşlem sonrası kimyasal peeling yüzünüzden temizlenir ve rahatlatıcı bir krem sürülerek işlem sonlandırılır. Kimyasal peeling sonrası 2 hafta süre ile güneş koruyucu kullanımına dikkat edilmelidir.

Peeling herkese uygulanabilir mi?

Kimyasal peeling ile iyi sonuçlar elde edilmesi için hasta seçiminin doğru yapılması çok önemlidir. Kızıl ya da koyu renkte cildi olan hastalar peeling için uygun hastalar değildir. Ayrıca iltihaplı akne lezyonlarında, uygulama yapılacak bölgede uçuk veya açık yara varlığında peeling uygulanmaz. Yüz bölgesinde ameliyat öyküsü olan hastalarda ve retinoid tedavisi görenlerde 6 ay peeling yapılması uygun değildir.

Uygulamadan sonraki süreç nasıldır?

Peeling sonrası geçici olarak kızarma ve soyulma olabilir. Cilt yüzeyinin yenilenmesi birkaç gün alır ve bu süreçte cildin nemlendirilmesi ve güneş koruyucu krem sürülmesi gereklidir. Soyulan derinin kopartılmaması önemlidir çünkü peeling sonrası kabuklarla oynamak izlere neden olabilir. Peeling sonrası ve seans aralıklarında günlük cilt bakımında güneş koruyucu krem kullanılmalıdır. Uygulama süresi ve seans aralıkları cildin ihtiyacına göre doktor tarafından belirlenir. Düzenli tedaviyle etkili sonuçlar alınabilmektedir.

Peeling uygulamalarında istenmeyen reaksiyonlar ya da komplikasyonlar var mıdır?

Uzman bir hekim tarafından yapılırsa yan etki olma olasılığı düşüktür. Ancak uygulanan madde bir asit olduğundan gereken özen gösterilmelidir. Uygulama sonrası ciltte kalıcı kızarıklıklar, lekeler, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar ve nedbe gelişebileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Sonuç olarak, kimyasal peeling deneyimli hekimler tarafından, uygun endikasyonda ve doğru hasta seçimiyle yapıldığında son derece kolay ve etkin bir tedavi yöntemidir.

    Randevu Talebi