Göğüsler kadın vücudundaki en önemli estetik ögelerden biridir. Çağımızda dış görünüşün artan önemi ve teknolojik ilerlemelere paralel olarak tüm estetik müdahaleler artmış ve silikon meme protezleri ile yapılan meme büyütme ameliyatları da bayanların en sık tercih ettiği operasyonlardan biri haline gelmiştir.
Kadın memesinin gelişimi 9- 14 yaşlarında başlar ve memeyi oluşturan süt bezlerinin, bağ doku ve yağ dokusunun gelişimi genetik ve hormonal faktörlerin etkisi altında tamamlanır.
Gelişme dönemi sonrası, göğüslerin büyüklüğü hastanın kendisini mutlu edecek boyutlara ulaşmamış olabilir.
Ya da gelişimsel olarak memelerinin büyüklüğünden mutlu olan bir kadın ilerleyen yaş, kilo alıp – vermeler veya doğum ve emzirme dönemleri sonrasında memelerinin dolgunluğunu kaybetmesinden, içi boşalmış ve yumuşamış bir görünüm kazanmış olmasından mutsuz olabilir.
Bu durumlarda; 19-20 yaşını geçmiş ve ameliyata engel her hangi bir durumu olmayan kadınlarda silikon implantlar (meme protezleri) ile meme büyütme operasyonu yapılabilir.
Günümüzde, meme büyütme için geçerli, en kalıcı ve güvenilir yöntem protez konularak yapılan meme büyütme ameliyatlarıdır. Ameliyat öncesi ilk muayene esnasında, hastanın mevcut meme dokusu, memede sarkıklık olup olmadığı, göğüs duvarı yapısı ve çapı değerlendirilir. Hastanın beklentileri ve yukarıda belirlenen özellikler ışığında; hastanın ameliyat için uygun bir aday olup olmadığı, konulacak protezin tipi ve büyüklüğü, bu protezin yerleştirileceği plan ve yapılması planlanan kesinin yerine karar verilir. Eğer meme küçüklüğü ile birlikte sarkıklıkta varsa meme protezi ile göğüsler büyütülürken aynı anda meme dikleştirme ve toparlama da yapılır.
Meme ameliyatları genel anestezi ile yapılmaktadır. Ameliyatlar yaklaşık 1,5 – 2 saat sürmektedir. İçi silikon jel ile dolu olanlar veya içi serum fizyolojik (tuzlu su) ile dolu olanlar olmak üzere iki tip meme protezi mevcuttur. Her iki tip meme protezinin de dış yüzeyi silikon materyalinden oluşmaktadır. Geometrik şekilleri yuvarlak veya damla şeklinde olabilen protezlerin yüzeyi, düz veya pütürlü olabilir. İlk muayene sırasında doktorunuz sizin istekleriniz ve mevcut meme dokusu ve göğüs duvarınızı da dikkate alarak sizin için en uygun tip ve boyutta proteze karar verecektir.
Meme büyütme ameliyatlarında, protezi yerleştirmek üzere yapılan kesi 3 farklı yerden yapılabilir:
1) Meme altı kıvrımından
2) Meme başı çevresinden
3) Koltuk altından
Kesinin yeri; hastanın isteklerine ve anatomisine, konulacak protezin tipi ve boyutuna ve cerrahın tercihine göre farklılık gösterebilmektedir.
Göğüs büyütme ameliyatlarında protez ya hemen meme dokusunun altına (subglandüler) ya da meme dokusunun altında olan kasın altına (subpektoral ya da dual plan) konulabilmektedir.
Protezin yerleştirileceği plan seçilirken hastanın mevcut meme dokusu ve deri kalınlığı, memede sarkıklık olup olmadığı ve hastanın kişisel tercihleri önemlidir. Özellikle memede sarkıklık durumunda yapılacak ayrıntılı muayene ve ölçümler sonucunda bu sarkıklığın derecesine göre sadece protez ile düzeltilip düzeltilemeyeceği belirlenir. Eğer memede sarkma problemi varsa silikon protez ile meme büyütülürken aynı anda meme dikleştirme ve toparlama ameliyatı da gerçekleştirilir.
Ameliyattan sonra küçük bir pansuman yapılır ve hastaya sutyen giydirilir. Bu ameliyattan sonra aynı gün eve dönülebilir ya da doktorunuz bir gece hastanede kalmanızı isteyebilir. Hastalar genellikle bir kaç gün içinde işlerine dönebilmektedirler ancak 3 hafta süreyle ağır eşya kaldırılmaması ve özellikle ilk günlerde kolların yukarıya kaldırılmaması önerilmektedir.
Meme protezleri güvenli midir?
- Uzun yıllar boyunca meme protezlerinin meme kanserine ya da otoimmün bir hastalığa yol açıp açmadığını araştıran çalışmalar dünyanın saygıdeğer üniversiteleri tarafından yapılmış ve meme protezleri ile bu hastalıklar arasında bir ilişki saptanmamıştır.
- Silikon alerjisi çok nadir görülen bir durumdur o yüzden meme protezleri bu materyalden yapılmıştır. Hatta silikon günlük hayatta sıkça kullanılan kozmetiklerde, ilaçlarda, yiyeceklerde ve hatta içtiğimiz su ve sütte bile bulunan bir maddedir.
- Meme protezlerinin markaları çok önemlidir. Ameliyat öncesinde doktorunuzla görüşmeniz esnasında hangi marka protez konulacağı hakkında bilgilendirilirsiniz ve ameliyat sonrası protezin seri numaralarının da olduğu protez kartlarının size verilmesini istemelisiniz.
Meme büyütme ameliyatları için minimum yaş nedir?
- Meme büyütme ameliyatları için en azından ergenlik dönemi bitmiş ve meme gelişimini tamamlamış ve en azından 2 yıldır memenin artık büyümediği gözlemlenmiş olmalıdır. Yaklaşık olarak 19-20 yaşından sonra bu ameliyat gerçekleştirilebilir.
Meme büyütme ameliyatından sonra hamile kalmak ya da süt vermek mümkün müdür?
- Meme protezlerinin varlığı hamilelik ya da emzirme için bir engel oluşturmaz. Ancak ameliyattan sonraki iyileşmenin tamamlanabilmesi açısından ameliyattan sonraki 6 ay içinde hamile kalınmaması önerilir.
Ameliyattan sonra ne zaman spor yapabilirim?
- Her tür sportif aktivitenin 2 hafta süreyle durdurulması gereklidir. Bu süreden sonra yürüyüş gibi hafif egzersizlere başlanılabilir. Özellikle kas altı protez konulan hastalar, 6-8 hafta süreyle üst beden ve kol hareketlerini içeren ağır egzersizlerden kaçınmalıdırlar.
Ameliyat sonrası dönemde ortaya çıkabilecek istenmeyen durumlar nelerdir?
- Her ameliyatta ortaya çıkabilecek kanama ve enfeksiyon riski meme büyütme ameliyatları için de geçerlidir. Eğer enfeksiyon görülürse bir süre antibiyotik tedavisi görmeniz gerekir. Antibiyotik tedavisine yanıt alınamaması durumunda protezin çıkarılması gerekebilir. Meme protez ameliyatlarında en önemli komplikasyon kapsül kontraktürüdür. Normalde meme protezini vücut kapsül denilen bir kabukla çevreler. Çok küçük bir yüzdede bu kabuk kalınlaşarak meme protezini sıkıştırarak protezin şeklini deforme edebilir. Bu duruma kapsül kontraktürü adı verilir ve yeni bir ameliyatla bu kapsülün çıkartılması ve nadir de olsa protezin değiştirilmesi gerekebilir.
Meme protezleri meme derisinde çatlaklara yol açabilir mi?
- Bu komplikasyon teorik olarak mümkün olmakla birlikte; plastik cerrahlar meme protezinin boyutunu seçerken hastanın vücut yapısına ve meme derisinin elastikiyetine uygun protez seçtiği için nadir görülmektedir.
Meme büyütme ameliyatlarından sonra meme başında his kaybı olur mu?
- Meme büyütme ameliyatlarından sonra kalıcı his kaybı görülme riski % 1 civarındadır, bu oran meme ucu altından yapılan girişlerde bir miktar daha yüksektir. Çoğunlukla ameliyattan sonraki erken dönemde görülen his kaybı ya da aşırı duyarlılık birkaç ay içinde normale döner.
Masajla ya da kullanılan bazı ilaçlar ile meme büyütmek mümkün müdür?
Masaj yaparak göğüslerin büyütülmesi mümkün değildir. Yine hastalarımızın çok sık sorduğu bir soru olan ilaçlar ya da kremlerle de meme büyütülemez. Meme büyütmek için kontrolsüz olarak satılan ilaçlar göğüslerinizi büyütmeyeceği gibi meme ve vücut sağlığınızı tehlikeye atabilirler. Bu nedenle kullanımlarını kesinlikle onaylamak mümkün değil.
Meme büyütme konusunu düşünen kadınlara önerimiz; silikon implantlar ile yapılan meme büyütme operasyonlarıdır.
Meme büyütme ameliyatlarında SGK dan yararlanılabilir mi?
Meme büyütme operasyonu bir estetik müdahaledir ve SGK tarafından karşılanmaz.
Meme büyütmek için vücuttan yağ alınabilir mi, silikonsuz göğüs büyütmek mümkün mü?
Meme büyütme de son yıllarda yağ enjeksiyonları tekrar kullanılmaya başlanmıştır. Yağ enjeksiyonları daha sınırlı ve küçük miktarlarda büyütme yapmaya imkan tanır ve vücuttan liposakşın ile alınan yağ memeye aktarılır. Ancak aktarılan bu yağların zamanla bir miktar kaybedilmesi beklenmelidir.
Silikon implantla meme büyütme yaptırdıktan sonra mamografi incelemesinde sorun yaşanır mı?
Meme protezi yaptıran hastaların rutin meme takipleri, mamografi ve ultrasonografileri bu konuda deneyimli hekimler tarafından sorunsuz bir şekilde yapılabilir.