Saç mezoterapisi nedir?
Saç köklerinin daha sağlıklı ve yaşam süresi daha uzun saç telleri üretebilmesi için ihtiyacı olan vitamin, minarel ve aminoasitlerin doğrudan saçlı deri içerisine verilerek köklerin aktive edilmesi işlemine saç mezoterapisi denir.
Androjenik Alopesi olarak isimlendirilen erkek tipi saç dökülmeleri genellikle yirmili yaşların ortalarından itibaren görülür. Saçlar genellikle önden tepeye doğru önce incelmeye sonra yumuşamaya ve zamanla tamamen dökülmeye başlar. Erkek tipi saç dökülmesinde 2 tür tedavi vardır; cerrahi tedavi ve tıbbi tedavi.
Cerrahi Tedavi: Saç için en sık uygulanan cerrahi tedavi saç ekimidir. Bunun da dışında uygun hastalarda alopesi daraltılması ve ekspander uygulaması şeklinde cerrahi tedavi yöntemleri de mevcuttur.
Tıbbi Tedavi: Tıbbi tedavi seçenekleri içinde bazı ilaç tedavileri ve mezoterapi uygulamaları mevcuttur. Tıbbi tedavi saç dökülmesi henüz ekim gerektirecek kadar olmayan erkeklerde, erkek tipi dökülmesi olan kadınlarda ve doğum sonrası dökülmesi olan kadınlarda uygulanabilir.
Mezoterapi uygulamasının amaçları nelerdir?
- Saç dökülmesi olan bölgelerdeki kan akımını arttırarak saç köklerinin rejenerasyonu için gerekli beslenmenin sağlanması.
- Saç köklerinin harabiyetinin geciktirilmesi.
- Saçların daha parlak ve sağlıklı görünmesinin sağlanması.
- Saçlarınızı dökülmeye karşı dirençli kılmak ve korumak, daha güzel gözükmesini sağlamak ve saçlarınızda sıklaşma sağlamak saç mezoterapisi ile mümkündür.
Saç mezoterapisi nasıl uygulanır?
Mezoterapide ilacın etkili olarak verilmesi için, özel iğneler ve/veya mezoroller kullanılmaktadır. Bu iğneler vasıtasıyla lokal kan dolaşımını arttırarak saç kökü harabiyetini yavaşlatmak üzere hazırlanmış vitamin, mineral ve aminoasitlerden zengin mezoterapi ürünleri uygulanmaktadır.
Saç mezoterapisinde, dökülme şekli dikkate alınarak, genellikle önden arkaya doğru 1cm aralıklarla uygulama yapılmakta ve arkasından ilacın nüfuz etmesi için masaj uygulanmaktadır. Hasta uygulamadan hemen sonra saçını yıkamaması hususunda bilgilendirilmelidir.
Saç mezoterapisinde uygulanan maddeler nelerdir?
Bu ürünler saç köklerini besleyen vitaminleri, mineralleri, özel yapıtaşı proteinleri, anti-oksidanları ve bölgesel kan dolaşımını arttırıcı ilaçları içerirler.
Saç mezoterapisinden kimler fayda görür?
- Erkek tipi saç dökülmesi olan erkeklerde, özellikle de saç dökülmesi henüz ekim gerektirecek kadar ilerlememiş hastalarda; saç dökülmesi nispeten yeni başlamış saçlarda incelme, saçların bölgesel olarak uzamasında gecikme olan hastalarda,
- Erkek tipi saç dökülmesi olan kadınlarda,
- Kadınlardaki doğum sonrası saç kayıplarında,
- Mevsimsel veya strese bağlı yoğun dökülmelerde,
- Çabuk kırılma sebebiyle saçını uzatamayanlarda, saçlardaki cansız ve mat görüntüden şikâyeti olanlarda saç mezoterapisi ile olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Saç mezoterapisi nasıl fayda sağlar?
Saçlı deride kan dolaşımı artar, saç köklerinde hücresel çoğalma ve büyüme hızla uyarılır, saçlı deri gerekli nem oranına ulaşır. Besinsel destek aynı zamanda saç tellerinin koruyucu keratin kılıfının da geliştirilmesini sağlar.
Saç mezoterapisi kaç seans uygulanır?
Saç mezoterapisi hastanın ihtiyacına göre 5 ila 10 seans uygulanabilir. Seans sayısına saç dökülmesinin derecesine göre belirlenir. İlk 3 seans 7 – 10 gün aralıklarla takip eden seanslarda 10- 15 gün aralıklarla gerçekleştirilebilmektedir.
Saç mezoterapisi ağrılı mıdır?
Saç mezoterapisi özel mezoterapi iğne uçları ile gerçekleştirildiğinden uygulama çok rahatsız edici değildir.
İlk etkiler ne zaman görülmeye başlar?
Genellikle genç hastalarda sonuç daha başarılı olmakta, hastaların büyük çoğunluğu dördüncü seanstan sonra saç dökülmesinin durduğunu veya ciddi oranda azaldığını ifade etmektedirler. Unutulmamalıdır ki saç mezoterapisinde tedavinin devamlılığı önemlidir. Bazı hastalarda ayda bir ya da mevsim dönüşlerindeki dökülme süreçlerinde idame tedavisi şeklinde tedaviye devam edilebilir.
Mezoterapi ya da ilaç uygulamaları kişinin saç dökülmesini geciktirir ancak özellikle genetik sebepli dökülmelerde dökülmenin önüne tamamen geçilemez. Saç mezoterapisi ile tamamen dökülmüş ve çıplak hale gelmiş alanlarda saçları tekrar çıkarmak mümkün değildir. Bu durumda saç ekimi değerlendirilmelidir.